donderdag 30 oktober 2008

Stadsarchief

Donderdag 18 september
'S middags samen met Bart naar het stadsarchief geweest.
In de eerste instantie werd er aangegeven dat pastoor de kroonstraat een nieuwe straat is en waarschijnlijk niet heel veel over te vinden. We begonnen met digitaal
zoeken. Bijna alle informatie is via een computer te vinden. Enkele dingen zoals kranten hebben ze nog in archieflades. Na even gezocht te hebben kwam er een medewerkster binnen lopen. Zij wist ons nog heel veel informatie te vertellen over de pastoor de kroonstraat. Dit verhaal was zo uitgebreid dat het me een beetje begon te duizelen.
Een poging om concreet een klein deel te vertellen:

Ze vertelde voornamelijk hoe het er hier vroeger uit zag. Het bleek dan ook dat deze straat er sinds 10 jaar pas is. En dat het vroeger een achterstands wijk was.
Die de naam De Tolbrug droeg.
Een wijk die gedomineerd werd door slobbenwijken, Tolbrug kazerne, hoerenkasten en duistere cafes. Of te wel een wijk waar vroeger kinderen van hun ouders niet naar toe mochten.
In de jaren 60 is de wijk tot op de grond afgebroken en is er nieuwbouw voor in de plaats gekomen. Eind jaren 90 hebben ze de wijk proberen op te fleuren met de Arena.
De geluiden die je hoort van de bossenaren over dit gebied nu, zijn zeker geen positieve berichten.

Op het einde van het bezoek aan het stadsarchief bleek dat de medewerkster een aantal mensen kende die vroeger in dit gebied hebben gewoond. Met de vraag of wij een van die mensen mochten interviewen was dat zo geregeld. Zo gezegd zo gedaan.
Ik zou bij het interview aanwezig zijn maar door omstandigheden is dat helaas niet gelukt en zijn Bart en David naar het interview gegaan.

Geen opmerkingen: